Start van hoofdcontent
nl

Blaricum tevreden over verloop kermisweek: sfeer goed, geen grote vechtpartijen

21 november 2023, 12.38 uur · Door Sjoerd Stoop

Blaricum kijkt tevreden terug op de kermisweek van afgelopen zomer. Het strenge cameratoezicht en de andere maatregelen om de rust te bewaren hebben effect gehad: er zijn geen massale vechtpartijen geweest. Dat concludeert de gemeente na een recente evaluatie met de politie en handhavers.

Foto: Pixabay

Blaricum nam afgelopen zomer een reeks maatregelen om er voor te zorgen dat de kermis rustig zou verlopen. Zo was er cameratoezicht, waarbij live werd meegekeken op afstand en stonden er extra lichtmasten. Er was ook meer politie en beveiliging en een deel van het Blaricumse centrum werd bestempeld tot evenemententerrein, waardoor de gemeente ook gebiedsverboden kon afgeven. 

De maatregelen werden genomen omdat het de laatste jaren wel eens misging op de Blaricumse kermis met grote vechtpartijen tot gevolg. 

Sfeer goed, geen grote vechtpartijen

Daar was afgelopen zomer geen sprake van. De gemeente, de politie en de handhavers noemen de sfeer op de kermis goed. Er waren wel enkele incidenten, maar deze waren 'goed af te handelen'. Er waren geen massale vechtpartijen, opstootjes konden snel in de kiem worden gesmoord. 

Alleen op de woensdagavond leek het even uit de hand te lopen. Het werd onrustiger met meer opstootjes. Er waren meerdere politie-eenheden aanwezig, omdat er signalen waren dat er verschillende groepen jongeren elkaar zouden treffen. Het bleef rustig. 

Vijf klachten

Al met al heeft de gemeente vijf klachten gekregen over overlast van de kermis. Daar staat wel tegenover dat bewoners die eerste klaagden, nu juist complimenten gaven voor het verloop van de kermis. 

Blaricum laat weten om rond de kermis van komend jaar dezelfde maatregelen te gaan nemen. Zo zal er weer extra cameratoezicht zijn en komen er lichtmasten te staan. Wel wordt er gekeken of er strengere maatregelen genomen kunnen worden om alcohol drinken door jongeren tegen te gaan. Er was nu een systeem met polsbandjes, maar dat bleek onvoldoende te werken.