Start van hoofdcontent
nl

KLM-vlucht keert na uren vliegen terug naar Schiphol om Azerbeidzjaanse bombardementen te mijden

19 september 2023, 19.15 uur · Aangepast 19 september 2023, 22.01 uur · Door Jouri Bakker & Jessie Eickhoff

Een KLM-vlucht onderweg naar Japan is vanwege de bombardementen van Azerbeidzjan in de Armeense enclave Nagorno-Karabach teruggefloten naar Schiphol. Het toestel maakte rechtsomkeert boven de Zwarte Zee. KLM heeft ook andere vluchten naar Azië geannuleerd.

Een Boeing 787-9 van KLM op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Het gaat om vlucht KL863 onderweg naar Tokio, een vlucht die doorgaans zo'n 12 uur uur duurt. De Boeing 787-9 was al vijf uur onderweg toen de piloten de opdracht kregen om terug naar Schiphol te vliegen. 

De vliegtuigmaatschappij annuleerde ook vier andere vluchten naar Azië: van Amsterdam via Taipei naar Seoul en andersom, en van Amsterdam naar Hong Kong en Beijing.

Tekst gaat verder onder het kaartje van de vlucht naar Tokio (KL863) die rechtsomkeert maakte.

KLM-vlucht naar Tokio keert terug vanwege situatie Nagorno-Karabach - Foto: Flightradar24.com

"Veiligheid heeft de hoogste prioriteit voor KLM", meldt de woordvoerder van KLM aan NH. "KLM gebruikt een security-managementsysteem om risico’s te analyseren en zo veilige vliegroutes te bepalen."

De vliegroutes van de geannuleerde KLM-vluchten waren niet veilig genoeg. "KLM heeft besloten om in verband met de situatie in Nagorno-Karabach niet over Azerbeidzjan te vliegen."

Bombardement

Het Azerbeidzjaanse leger bombardeert de etnisch-Armeense enclave Nagorno-Karabach, meldde NOS eerder vandaag. Het doel van Azerbeidzjan is naar eigen zeggen om de Armeense troepen uit het gebied te verdrijven.

De aanval is ingezet nadat vier Azerbeidzjaanse militairen en twee burgers om het leven kwamen door landmijnen in de regio, volgens het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan. De Azerbeidzjaanse autoriteiten wijten dit aan Armenië.