Start van hoofdcontent
nl

Bonden bereiken cao-akkoord voor grondpersoneel KLM

15 september 2023, 20.22 uur · Door ANP

Vakbonden FNV en CNV zijn samen met KLM tot een cao-akkoord gekomen voor het grondpersoneel van de luchtvaartmaatschappij. Het is nu aan de leden van de bond om daarmee in te stemmen. Doen zij dat, dan zijn de eerder dreigende stakingen definitief van de baan, aldus CNV-onderhandelaar Souleiman Amallah. FNV-bestuurder David van de Geer spreekt van een "prachtig voorstel".

Bagagekelder Schiphol - Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Eerder dreigden FNV en CNV met acties onder het grondpersoneel, omdat de cao-onderhandelingen in een impasse waren geraakt. De bonden stelden KLM een ultimatum, maar vlak voor het verstrijken van de deadline, besloten beide bonden de gesprekken te hervatten. Met resultaat dus.

9 procent 

Amallah is tevreden over de afspraken. Hij roemt de actiebereidheid van de CNV-leden, zonder wie dit akkoord niet tot stand was gekomen. "Door voor zichzelf en voor elkaar op te komen, krijgen ze nu een loonsverhoging die recht doet aan hun inzet voor KLM", aldus de vakbondsman. "Ik ben blij dat de werkgever met dit resultaat ook eindelijk haar waardering voor hen laat zien."

Volgens de gemaakte afspraken stijgen hun lonen per september met 135 euro, naar rato van het dienstverband. Per 1 oktober gaan de salarissen met 6 procent omhoog, op 1 juli volgend jaar volgt nog een verhoging van 3 procent. Ook ontvangt het personeel in januari 2024 een eenmalige uitkering van 500 euro bruto.